Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

„Dajmo djeci korijene i krila“ u četvrtak, 16. studenog u Dječjem vrtiću Vladimira Nazora u Zagrebu

Posted in podjela

ZAGREB – Pravo je djeteta da ima sretno djetinjstvo, a obveza odraslih je da mu to omoguće, moto je kojim su u četvrtak, 16. studenog 2023. godine, dočekali projekt „Dajmo djeci korijene i krila“, u zagrebačkom Dječjem vrtiću Vladimira Nazora. O 450-ero mališana u četiri objekta vrtića brinu 102 zaposlenika, a ravnateljica Dječjeg vrtića Vladimira Nazora Ivana Knezović kaže kako u vrtiću svakodnevno rade, uče, smiju se, a ponekad i zaplaču, kad padnu, no to je sve život, a upravo je dječji vrtić – život. Dječji vrtić Vladimira Nazora 127. je vrtić diljem Hrvatske u koji je stigao projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojeg zajednički provode Radio Kaj i Etnografski muzej u Zagrebu. Autorica projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ Mirjana Drobina poručila je mališanima kako im želi još više radosti, veselja i učenja dok će se igrati tradicijskim drvenim igračkama.

Podjelu tradicijskih drvenih igračaka, proizvedenih u Mariji Bistrici, u četvrtak, 16. studenog 2023. godine, omogućio je Grad Zagreb, a podjeli je nazočila, u ime pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba – stručna suradnica Ivona Nakić Vojnović.