Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dajmo djeci korijene i krila u Dječjem vrtiću Zapruđe

Posted in Uncategorized

Hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj –  Dajmo djeci korijene i krila, u utorak, 14. prosinca 2021. godine posjetio je DV  Zapruđe, područni objekt Vankina, 119. vrtić širom Hrvatske, kojega je posjetio projekt Dajmo djeci korijene i krila. U programu su sudjelovali: djeca s izvedbom kraćeg programa dobrodošlice, Gordana Tepuš, voditeljica programa, Danijela Filković, ravnateljica DV-a Zapruđe, Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, autorica projekta Dajmo djeci korijene i krila, Heda Šlogar iz Gradskog ureda za obrazovanje, Narodne novine, Janaf i Radio Kaj. Kako je istaknula ravnateljica Danijela Filković, igračkama će se upotpuniti edukativni programi djece usmjereni na tradiciju, dok autorica projekta Dajmo djeci korijene i krila, Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, naglašava kako je na listi čekanja trenutno dvjestotinjak vrtića, koji nestrpljivo čekaju da ih se posjeti u sklopu ovog projekta kojem je cilj očuvati hrvatsku tradiciju i baštinu.

Dajmo djeci korijene i krila, višegodišnji je hrvatski odgojno-obrazovni projekt s ciljem upoznavanja najmlađih s kulturnom baštinom i očuvanja izrade tradicijskih drvenih igračaka kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra na reprezentativnoj listi UNESCO-a. Dječji vrtić Zapruđe 118. je po redu vrtić domaćin projekta Dajmo djeci korijene i krila.

Projekt je pokrenut 13. rujna 2013. godine, a ostvaruje se širom Hrvatske i najmlađe, kroz igru i priču, upoznaje s hrvatskom baštinom i potiče na maštu i stvaralaštvo. Od prvog dana, pa sve do danas, taj hrvatski odgojno-obrazovni projekt zajedno organiziraju Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj, a kontinuirano prate i podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Janaf, Narodne novine i brojne jedinice lokalne samouprave, na čijem području se ostvaruje.

Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja i Prigorja, preko Zagreba, Vukovara, Slavonskog Broda, Rijeke, Šibenika do Dubrovnika, posjetili smo dječje vrtiće, poklonili im tradicijske igračke i ispričali najljepšu hrvatsku tradicijsku priču. Najmlađi domaćini uvijek pripreme program dobrodošlice, pjesmom i recitacijom, u pravilu u narodnim nošnjama kraja u kojem projekt gostuje. Do sada je, u proteklih devet godina, projekt Dajmo djeci korijene i krila posjetio 117 vrtića širom Hrvatske kojima su organizatori poklonili drvene igračke, ispričali priču, a Narodne novine, partner projekta, poklonile su djeci pakete crtaćeg pribora.

Na poziv organizatora najmlađi iz 100 hrvatskih dječjih vrtića izradili su na tisuće dječjih likovnih i literarnih radova od kojih su mnoge izložili u Etnografskom muzeju u Zagrebu, u povodu sto godina Etnografskog muzeja u Zagrebu i trideset godina Radija Kaj, na posebnoj – jedinstvenoj izložbi, pod nazivom  „100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina“.