Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dajmo djeci korijene i krila u Osijeku

Posted in podjela

Veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj „Dajmo djeci korijene i krila“ razveselio je u četvrtak, 2. lipnja 2022. godine, mališane Dječjeg vrtića Osijek, Podcentra Mak. Najmlađi su dobili na poklon tradicijske drvene igračke iz Marije Bistrice, a Dječji vrtić Osijek, Podcentar Mak 122. je vrtić po redu u Hrvatskoj u koji je stigao projekt Dajmo djeci korijene i krila. Projektom Dajmo djeci korijene i krila, Radio Kaj je u četvrtak, 2. lipnja 2022. godine, započeo svoj cjelodnevni boravak u Osijeku.

Bolji početak boravka u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji ekipa Radija Kaj nije mogla imati: Dječji vrtić Osijek ima gotovo 3.200 mališana u 28 objekata diljem Osijeka, kaže ravnateljica Ana Mihaljević te izdvaja kako je upravo posebnost objekta Mak, što je jedini koji provodi program odgoja za okoliš i održivi razvoj s 20-ogodišnjom tradicijom te će tradicijske igračke odlično nadopuniti taj program. S ekipom Radija Kaj u Dječjem vrtiću Osijek, Podcentru Mak bila je i glumica, prvakinja drame HNK u Zagrebu, Osječanka Vlasta Ramljak, koja se, uz mališane, prisjetila i svog djetinjstva te igranja s drvenim igračkama, koje se nekada nisu mogle, kao danas kupiti, već su ih izrađivali roditelji, bake i djedovi svojoj djeci, odnosno unucima. Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković zahvalila je Radiju Kaj i Etnografskom muzeju u Zagrebu što su odabrali Osijek i osječki Dječji vrtić za svog partnera, a tradicijske drvene igračke mališane će dodatno podučiti tradicijskim vrijednostima.

Paket tradicijskih drvenih igračaka ravnateljici Dječjeg vrtića Osijek Ani Mihaljević uručili su direktor Radija Kaj Drago Gradečak, glumica, prvakinja drame HNK u Zagrebu Vlasta Ramljak i zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković.

Tradicijske drvene igračke nalaze se na UNESCO-voj reprezentativnoj listi zaštićene kulturne baštine, a kroz igru s njima, djeca se upoznaju s tradicijskim vrijednostima i našom kulturnom baštinom.