Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

DAJMO DJECI KORIJENE I KRILA“ U ZAPREŠIĆU

Posted in Uncategorized

Komplet tradicijskih drvenih igračaka poklonjen je u četvrtak 21. studenoga 2013. godine dječjem vrtiću „Maslačak“ u Zaprešiću, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ kojeg provode Etnografski muzej i Radio Kaj.

Ravnateljici Dječjeg vrtića Dragici Pernar, igračke je, zajedno sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem, uručio gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Cilj projekta je očuvanje izrade tradicijskih drvenih igračaka, koje se nalaze na UNESCO-voj listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

O tradicijskim vrijednostima drvenih igračaka govorila je Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, a Laboratorij zabave priredio je predstavu za najmlađe.

Popis vrtića koji su obuhvaćeni projektom Dajmo djeci korijene i krila“ polako se širi, a već idući petak, 29. studenoga 2013. godine na redu je dječji vrtić u Opatiji.