Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječje igračke za najmlađe u Novom Marofu

Posted in Uncategorized

U utorak 30. studenog 2021. u dječjem vrtiću u Novom Marofu nastavili smo hrvatski tradicijski i ekološki odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila. Domaćini su nam bili Ivan Tuk, zamjenik gradonačelnika Novog Marofa i ravnateljica DV-a Novi Marof Karolina Fotak, a ekipu projekta Dajmo djeci korijene i krila predvodila je autorica Mirjana Drobina.

Razdragani mališani Odgojne skupine Pčelice, pod vodstvom odgajateljica Martine Vragović i Kristine Volarić priredili su prigodni program sastavljen od recitacija, igrokaza i pjesama na kajkavštini. Dječji vrtić Novi Marof, podsjetila je ravnateljica Fotak, djeluje već 49 godina. U osam odgojnih skupina brine o 190 djece, a u radu s njima puno pažnje polaže se na očuvanje tradicije novomarofskog kraja čemu će pridonijeti tradicijske igračke pod zaštitom UNESCO-a.  Zahvaljujući brizi Grada Novog Marofa vrtiću, koji je nedavno dograđen i potpuno obnovljen, ništa ne nedostaje, no ova vrlo vrijedna donacija, i s materijalnog aspekta te zbog poruke koju nosi, djeci će puno značiti te ih obogatiti za nove povijesne i kulturne spoznaje, naglasio je zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk.

Posjete dječjim vrtićima malo nam je usporio Covid-19, ali smo, na temelju brojnih inicijativa saborskih zastupnika, župana i gradonačelnika, iz raznih sredina, odlučili u idućim predblagdanskim danima posjetiti nekoliko vrtića, ravnateljima, bez izravnog kontakta s djecom, darivati velike komplete igračaka i edukativni materijal kako bi odgojitelji nakon toga mogli s djecom organizirati sadržajne radionice i igraonice.

Na kraju smo devete godine kontinuiranog trajanja velikog hrvatskog tradicijskog i ekološkog odgojno-obrazovnog projekta Dajmo djeci korijene i krila, u sklopu kojega smo do sada posjetili 113 dječjih vrtića širom Hrvatske, poklonili najmlađima komplete tradicijskih drvenih igračaka pod zaštitom UNESCO-a, te u Etnografskom muzeju u Zagrebu priredili veliku izložbu radova iz 100 dječjih vrtića, odradili radionice, edukativne susrete…

Ravnopravni organizatori ovog jedinstvenog hrvatskog odgojno-obrazovnog projekta za najmlađe su Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Od prvog dana, 13. rujna 2013. godine, do sada, stalno su nas podržavali i davali potporu Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, JANAF i Narodne novine, a povremeno Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora te brojne jedinice lokalne samouprave, županije, gradovi i općine, u kojima smo boravili.

Na Radiju Kaj smo odradili više od 2000 raznih programskih sadržaja, informacija, izravnih javljanja, edukativnih emisija… Za popularizaciju smo imali i Večernji list, pokrenuli specijalizirani portal korijeni.hr, a sve posjete dječjim vrtićima, zbog atraktivnosti, stalno i u velikom broju prate mediji.