Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječji vrtić Bedekovčina

Posted in podjela

Tradicijskim drvenim igračkama, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, kojeg provode Etnografski muzej i Radio Kaj, u srijedu 4. prosinca 2013., u sklopu Dana općine Bedekovčina, darivani su najmlađi u Dječjem vrtiću Bedekovčina.

Igračke su uručili načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i predsjednik Općinskog vijeća Janko Buzjak.

U ime Uprave Narodnih novina, partnera projekta, Anđelko Topolovec uručio je Klementini Komorčec, ravnateljici te odgojne ustanove komplet pribora za crtanje.

Laboratorij zabave izveo je za mališane prigodnu predstavu. Inače, proteklog vikenda, u Opatiji na 6. Danima elektroničkih medija, akcija „Dajmo djeci korijene i krila“, proglašena je najboljom hrvatskom akcijom u 2013. godini.