Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić

Posted in podjela

Projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ nastavljen je u četvrtak 4. prosinca 2014.  u dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u zagrebačkoj Dubravi.

Tradicijske drvene igračke najmlađima je na prigodnoj svečanosti u ime organizatora uručila autorica projekta Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja.

Pakte s drvenim tradicijskim igračkama primila je ravnateljica vrtića Mira Božić, koja je svim sudionicima ovog projekata zahvalila uručivši prigodne crteže koje su izradili mališani.

U ime partnera projekta, tvrtke narodne Narodne novine, paket bojica i crtaćeg pribora ravnateljici je uručila viša suradnica za marketing Valerija Osrečak Ključarić.

Nakon prigodnog dječjeg programa dobrodošlice, Laboratorij zabave izveo je predstavu za djecu. Odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila zajedno organiziraju Etnografski muzej i Radio Kaj, uz potporu Grada Zagreba.