Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječji vrtić Ivanić Grad

Posted in podjela

U četvrtak 17. travnja 2014. u 11 sati, najmlađe u Dječjem vrtiću Ivanić Grad, Zagrebačka županija, Etnografski muzej i Radio Kaj obradovali su tradicijskim drvenim igračkama, proizvedenim u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici.

Nastavlja se tako odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega podupire i Zagrebačka županija.

U vrtiću u Ivanić Gradu, u ime organizatora predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković i gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, uručili su tradicijske drvene igračke, a primila ih je ravnateljica Ranka Đunđenac.

O projektu Dajmo djeci korijene i krila govorila je autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb.

Laboratorij zabave izveo je predstavu za djecu, a predstavnici Narodnih novina uručili su poklon paket crtaćeg pribora. Odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila zajedno organiziraju Etnografski muzej i Radio Kaj.

Do sada je akcija provedena u tridesetak dječjih vrtića u Zagrebu, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i šire, u Opatiji, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Dubrovniku.