Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječji vrtić Izvor u Samoboru

Posted in podjela

Višegodišnji odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja iz Zagreba i Radija Kaj, Dajmo djeci korijene i krila, stigao je i u grad Samobor. Bilo je to u srijedu 18. prosinca 2013. u 10 sati.

Djeca su pripremila kraći program za sudionike projekta Dajmo djeci korijene i krila, a Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb govorila je o vrijednosti drvenih dječjih igračaka koje je zaštitio UNESCO.

Najmlađima su drvene dječje igračke uručili Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije – županije prijatelja akcije Dajmo djeci korijene i krila i Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora.

Igračke i poklon Narodnih novina – crtaći pribor primila je ravnateljica Ljerka Cigula.

Laboratorij zabave je izveo predstavu za mališane.