Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječji vrtić Kustošija

Posted in Uncategorized

Podjelom tradicijskih drvenih igračaka mališanima iz dječjeg vrtića Kustošija, podružnica Vrbani III, u četvrtak 19. rujna 2013. godine počeo se ostvarivati, na području grada Zagreba, veliki odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja i Radija Kaj Dajmo djeci korijene i krila.

Cilj projekta je očuvanje izrade tradicijskih drvenih igračaka kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra koji je na listi UNESCO-a.

Komplet od 30 tradicijskih drvenih igračaka ravnateljici vrtića Kustošija Silviji Grepl Šain uručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Istaknuo je, pritom, kako upoznavanjem najmlađih s vrijednošću i značenjem hrvatske kulturne baštine čuvamo i naš nacionalni identitet.

Namjera je organizatora obići sve zagrebačke vrtiće, dječje domove i dječje bolnice i upoznati naše najmlađe sugrađane s igračkama, s kojima su se igrali naši djedovi i bake, kao i s ekološkom kvalitetom proizvoda od drva.

Akciji su se pridružile i Narodne novine d.d., pa su djeca dobila i posebne poklone – pribor i bojice za crtanje. Na kraju male svečanosti mališane je razveselila predstava zagrebačke udruge Laboratorij zabave s predstavom za djecu ‘Vilko i Divlji čovjek’.

Događaj u Vrbanima organizirao je i tehnički priredio Radio Kaj, a atmosferu su novinari toga popularnog zagrebačkog radija prenosili izravno u eter. (zagreb.hr)