Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječji vrtić MAESTRAL

Posted in podjela

U petak 29. kolovoza 2014. u 10 sati, projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljen je u gradu Rijeka,  u Dječjem vrtiću Maestral.

Ovaj put, tradicijske drvene igračke, koje se izrađuju u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici, stigle su u Rijeku u sklopu projekta 100% zagorsko, kojega je organizirala Krapinsko-zagorska županija, kao dio promocije Zagorja, bajke na dlanu.

Tradicijske drvene igračke, ponos Hrvatskog zagorja, najmlađima za dva dječja vrtića uručili su krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i domaćin gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

O projektu Dajmo djeci korijene i krila govorila je autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb. Laboratorij zabave izveo je predstavu za djecu. U ime partnera projekta, Narodnih novina, rukovoditelj Odjela korporativnih komunikacija Bojan Vinek poklonio je najmlađima paket bojica i crtaćeg pribora. Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije uručila je najmlađima nosač zvuka CD sa pjesmama Cvrkutića.

Odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila zajedno organiziraju Etnografski muzej i Radio Kaj.