Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječji vrtić Njivice

Posted in podjela

U Društvenom centru Kijac, u četvrtak 15. siječnja 2015. godine, s najmlađima je organiziran susret sudionika projekta Dajmo djeci korijene i krila.

Okupila su se djeca iz područnih vrtića Njivice, koji organizacijski pripadaju Dječjem vrtiću “Katarina Frankopan” Paket tradicijskih drvenih igračaka, poklon organizatora projekta Dajmo djeci korijene i krila, namijenjene najmlađima iz Njivica, uručili su Mirela Ahmetović, načelnica Općine Omišalj i Bruno Janković, upravitelj Janafovog Naftnog terminala Omišalj, a primila ih je Irena Žic Orlić, ravnateljica DV-a “Katarina Frankopan” Krk.

Narodne novine su pripremile poklon za najmlađe – paket bojica i crtaćeg pribora koje je uručio Bojan Vinek, rukovoditelj korporativnih komunikacija Narodnih novina, a Janaf je pripremio prikladne poklone majica, koje je uručio upravitelj Terminala Omišalj Bruno Janković.

Odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila zajedno organiziraju Etnografski muzej i Radio Kaj, a potporu za provedbu na području Omišlja i Njivica dali su Janaf i Narodne novine.