Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječji vrtić Opatija

Posted in Uncategorized

Višegodišnji odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja iz Zagreba i Radija Kaj, Dajmo djeci korijene i krila, stigao je  i u grad Opatiju.

U Dječjem vrtiću Opatija, autorica projekta Dajmo djeci korijene i Krila Mirjana Drobina govorila je o značaju i vrijednostima projekta, a domaćin Fernando Kirigin, zamjenik gradonačelnika Opatije, uručio je ravnateljici Dječjeg vrtića Opatija Sabrini Jelić komplet drvenih igračaka proizvedenih u Mariji Bistrici.

Narodne novine, partner projekta poklonile su toj odgojnoj ustanovi komplet pribora za crtane, a Laboratorij zabave izveo je za mališane prigodnu predstavu.

Radio Kaj je za projekt Dajmo djeci korijene i krila dobitnik ovogodišnje nagrade radijskih i televizijskih postaja Hrvatske, kao najbolji hrvatski projekt.

Nagrada se uručuje u Opatiji na 6. danima elektroničkih medija na kojima su okupljene sve hrvatske radijske i televizijske postaje, pa je i to bio povod Radiju Kaj da ovotjednu akciju Dajmo djeci korijene i krila predstavi u gradu Opatija, ističe direktor Radija Kaj Drago Gradečak.