Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječji vrtić Pčelica Dubrovnik

Posted in podjela

Uoči blagdana sv. Vlaha – zaštitnika Dubrovnika, najmlađe u Dječjem vrtiću Pčelica u Dubrovniku, zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, obradovali su u četvrtak 30. siječnja 2014. godine tradicijskim drvenim igračkama proizvedenim u Hrvatskom zagorju.

U ime organizatora igračke je ravnateljici Dječjih vrtića Dubrovnika Boji Milan -Mustać uručio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

O projektu „Dajmo djeci korijene i krila“ govorila je autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja. Laboratorij zabave za mališane je izveo prigodnu predstavu, dok je Davor Čović, rukovoditelj veleprodaje Narodnih novina, partnera u projektu, djeci uručio poklon paket crtaćeg pribora.

Inače, Etnografski muzej Zagreb i Radio Kaj s provedbom odgojno-obrazovnog projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ krenuli su u rujnu prošle godine, a u ovih nekoliko mjeseci polaznici brojnih dječjih vrtića u gotovo svim dijelovima Hrvatske darivani su tradicijskim drvenim igračkama, uvrštenim na UNESCO-vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

Akcija se nastavlja jer je cilj najmlađima dati korijene identiteta i krila mašte – koje će pronijeti kroz život.

Tradicijske drvene igračke iz Marije Bistice u Dubrovniku

DUBROVNIK, 30. siječnja 2014. (Hina) – Najmlađima u Dječjem vrtiću “Pčelica” u najvećemu dubrovačkom naselju Mokošici danas su predstavnici Etnografskog muzeja iz Zagreba te djelatnici Radija Kaj uručili donaciju tradicijskih drvenih igračaka, proizvedenih u Hrvatskom zagorju.

Nastavak je to odgojno-obrazovnog projekta “Dajmo djeci korijenje i krila” kojem je svrha očuvati izradu tradicijskih drvenih igračaka kao zaštićenoga nematerijalnog kulturnog dobra na reprezentativnoj listi UNESCO-a.

O projektu “Dajmo djeci korijene i krila” govorila je autorica Mirjana Drobina iz zagrebačkoga Etnografskog muzeja. Tom je prigodom među ostalim istaknula kako se odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja Zagreb i Radija Kaj počeo ostvarivati darivanjem tradicijskih drvenih igračaka uvrštenih na UNESCO-vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine djeci u vrtićima, a prilikom svakog darivanja organizirana je predstava za djecu i radijska emisija.

“Tradicijske drvene igračke proizvedene u dolini našega Nacionalnog svetišta Marije Bistrice u ovome projektu trebale bi izmamiti radost najmlađih, ali i poticati učenike na odabir zanimanja za tradicijske obrte kako bi imali mogućnost samozapošljavanja”, rekla je Drobina.

Kako je dodala, projekt će istaknuti važnost proizvodnje drvenih igračaka, ali i drugih proizvoda od drva te promicati ekološku proizvodnju koja obuhvaća ekološke materijale, od drva, preko veznih materijala, do boje,…

Osim približavanja tradicijskih drvenih igračaka najmlađima, drvene igračke bit će dostupne u sklopu te akcije i na mnogim javnim mjestima. Sve bi trebalo zaokružiti osmišljavanjem turističke destinacije pod nazivom ‘Put igračaka’ i otvaranjem muzeja tradicijskih drvenih igračaka u Mariji Bistrici, sredini iz koje su i krenule igračke i gdje se i danas proizvode ‘na starinski način’ , rekla je autorica Drobina.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i ravnateljica Dječjih vrtića Boja Milan-Mustać zahvalili su onima koji provode taj projekt, a gradonačelnik je pozvao najmlađe da sanjaju o životnim pozivima jer se među njima zasigurno krije mnogo budućih uspješnih Dubrovčana.