Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječji vrtić Proljeće – Sv. Ivan Zelina

Posted in podjela

Projekt Dajmo djeci korijene i krila, zahvaljujući Zagrebačkoj županiji stiže u grad Sveti Ivan Zelina.

Najmlađi u dječjem vrtiću Proljeće Sveti Ivan Zelina moći će se od sada igrati s tradicijskim drvenim igračkama proizvedenim u Mariji Bistrici.

Igračke će najmlađi dobiti na poklon u sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila Etnografskog muzeja Zagreb i Radija Kaj, u ponedjeljak 15. rujna 2014. godine na prigodnoj svečanosti u centralnom zelinskom vrtiću.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Zeline Hrvoje Košćec igračke će uručiti ravnateljici DV-a Proljeće Veri Belošić. Jedan paket igračaka namijenjen je za centralni vrtić u Zelini, a drugi za područni vrtić u Nespešu.

Rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije Narodnih novina Bojan Vinek poklonit za oba vrtića pakete crtaćeg pribora Narodnih novina, a Laboratorij zabave izvest će prigodnu predstavu.

Projekt Dajmo djeci korijene i Krila podržavaju Narodne novine i Janaf, a na svom području i Zagrebačka županija.