Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

DJEČJI VRTIĆ VARAŽDIN

Posted in Uncategorized

U sklopu projekta “Dajmo djeci korijene i krila” u srijedu, 2. listopada 2013. Dječjem vrtiću Varaždin u Gortanovoj ulici doniran je komplet tradicijskih dječji drvenih igračaka.

Projekt provode Etnografski muzej Zagreb i Radio Kaj Zagreb, uz suradnju s raznim ustanovama i tvrtkama širom Hrvatske, a s ciljem očuvanja umijeća izrade tradicijskih igračaka, koje su na popisu UNESCO-ove reprezentativne liste zaštićene nematerijalne baštine.

Podjeli igračaka prisustvovali su i župan Predrag Štromar, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak te Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb, koja je ujedno i autorica ovog projekta.

– Želimo da svaki vrtić, svaki dom i bolnica gdje su djeca dobiju jedan takav komplet igračaka.

Time ćemo sačuvati ovaj stari obrt i djeci omogućiti da se upoznaju s baštinom, budući da se akcija zove “Dajmo djeci korijene i krila”, korijene u smislu baštinjenog, a krila da prenesemo tu maštu kroz igru dalje na iduće generacije.

Obećavam da će svi vrtići u cijeloj našoj zemlji doći na red i dobiti takav komplet, ali to ovisi i o tome koliko će majstori moći brzo napraviti nove igračke – rekla je ovom prilikom Mirjana Drobina.

Dječji vrtić u Gortanovoj ulici inače je prvi vrtić u Varaždinskoj županiji kojem je doniran komplet tradicijskih igračaka, što je razveselilo ravnateljicu.

– U vremenima koja baš i nisu lagana, ovakva donacija je i više nego hvalevrijedna. Pogotovo kad se radi o tradicijskim igračkama u eri tableta, iPoda i virtualnog svijeta, ovakava vrijedna igračka je prava blagodat i od neprocjenjive je važnosti za razvoj djece – istaknula je Jasenka Husnjak, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin.

Prigodni program na dodjeli igračaka izveli su vrtićki mališani u narodnim nošnjama, a sve zajedno razveselila je kratka predstava “Laboratorija zabave”. (Hvala autorima i portalu evarazdin.hr, čiji smo tekst prenijeli)