Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

DJEČJI VRTIĆ VUKOVAR

Posted in Uncategorized

Projekt Etnografskog muzeja i Radio Kaj – Dajmo djeci korijene i krila“, predstavljen je u četvrtak 17. listopada 2013. godine u Vukovaru.

Dječjem vrtiću Vukovar, u Područnom objektu Leptirić u Borovom naselju, Željko Sabo, gradonačelnik grada Vukovara i zamjenica Danijela Stanković uručili su najmlađima pakete dječjih drvenih igračaka, koje je zaštitio UNESCO.

Nakon što su sudionike projekta i goste pozdravile ravnateljice vrtića Dubravka Sabo i Slavka Lončar, o projektu Dajmo djeci korijene i krila govorila je autorica Mirjana Drobina.

Istaknula je da je cilj ovog trogodišnjeg projekta je, osim uveseljavanja djece uz istovremeno upoznavanje sa hrvatskom kulturnom baštinom, ukazati na značaj proizvodnje drvenih igračaka i drugih proizvoda od drva te poticati mlade da se bave tradicijskim obrtima.

Sve bi trebalo zaokružiti osmišljavanjem turističke destinacije pod nazivom „Put igračaka“ i otvaranjem Muzeja tradicijskih drvenih igračaka u Mariji Bistrici, sredini iz koje su i krenule i gdje se igračke i danas proizvode na „starinski“ način, istaknula je Mirjana Drobina.

Predstavnik Narodnih novina, Davor Čović, rukovoditelj prodaje uručio je ravnateljicama crtaći pribor.

Laboratorij zabave izvrsno je predstavom za djecu zabavio mališane Dječjeg vrtića Vukovar.