Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Dječji vrtić Zraka sunca

Posted in podjela

U povodu Dana Koprivničko-križevačke županije, projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljen je u Križevcima, u dječjem vrtiću Zraka sunca. Tradicijske drvene igračke, poklon organizatora projekta Dajmo djeci korijene i krila, predane su najmlađima na prigodnoj svečanosti, 9. travnja 2015. godine.

Domaćin je bila ravnateljica DV-a Terezija Horvat. O projektu Dajmo djeci korijene i krila govorila je autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb. Igračke su uručili najmlađima Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije i Tomislav Katanović, zamjenik gradonačelnika Grada Križevci.

Laboratorij zabave izveo je predstavu za djecu. Valerija Osrečak Ključarić iz Narodnih novina poklonila je najmlađima paket bojica i crtaćeg pribora, poklon primila ravnateljica DV-a Zraka Sunca iz Križevaca Terezija Horvat.

Odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila zajedno su organizirali Etnografski muzej i Radio Kaj, pokrovitelji su Janaf i Narodne novine, a provedbu na svom području podržala je Koprivničko-križevačka županija.