Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

DV Dugo Selo

Posted in podjela

Djeci Dječjeg vrtića Dugo Selo danas je, (27. rujna 2013. godine), u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ kojeg provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj darovan komplet hrvatskih tradicijskih drvenih igračaka.

Isto tako iz tvrtke Narodne novine d.d., kao partner projekta, dugoselskim vrtićanicima također su uručili poklon – drvene bojice i papire za crtanje, a na kraju razveselila ih je i predstava zagrebačkog „Laboratorija zabave“ pod nazivom “Vilko i dlakavi čovjek”.

Tom prilikom vrijedne igračke, koje su inače uvrštene na UNESCO-vu reprezentativnu listu kulturnih dobara čovječanstva, djeci je simbolično uručio župan Stjepan Kožić, ispred Zagrebačke županije kao još jednog partnera projekta.

Radi se o kompletu 30 igračaka koje izrađuju majstori iz Marije Bistrice, a ovim odgojno-obrazovnim projektom nastoje se ostvariti mnogostruki ciljevi.

Osim očuvanja umijeća izrade tradicijskih igračaka za budućnost, kao i samog poticanja novih generacija za drvodjelstvo, nastoji se upoznati djecu vrtićke dobi s ovim tradicionalnim hrvatskim igračkama, s ekološkim aspektom proizvoda od drva te s korijenima hrvatske tradicije u izradi dječjih igračaka.

Današnjom podjelom igračaka u Dugom Selu započeo je ciklus darivanja djece u vrtićima na području Zagrebačke županije, nakon što je projekt proveden na području Krapinsko-zagorske županije.

Gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić povezao je današnju donaciju sa završetkom radova na izgradnja dva dodatna paviljona vrtića. „Upisom djece u nove dvije odgojne skupine, ostat će neupisano oko 40-ero, koja mogu biti upisana u dva privatna vrtića čije odgojno-obrazovne programe sufinancira Grad.

Sljedeće godine DV Dugo Selo očekuje rekonstrukcija kuhinje koja će u konačnici moći skrbiti o 430 djece, koliko će ih uskoro ovaj vrtić pohađati“, kazao je gradonačelnik.

Ravnateljica DV Dugo Selo Draženka Sesan zahvalila se svima uključenima u projekt „Dajmo djeci korijene i krila“, posebice u ime najmlađih. Predstavnici Zagrebačke županije i gosti potom su razgledali novoizgrađene smještajne kapacitete koji će uskoro biti i otvoreni. (Tekst smo, sa zahvalnošću autorima, prenijeli s portala www.dugoselo.hr)