Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

DV Zrno Zagreb

Posted in podjela

AGREB – Odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja i Radija Kaj „Dajmo djeci korijene i krila“ stigao je u četvrtak 18. lipnja 2015. godine u zagrebački Dječji vrtić „Zrno“.Igračke je ravnateljici vrtića Zorici Lusavec uručila voditeljica Odjela za predškolski odgoj u Gradskom uredu za prosvjetu i kulturu Bosiljka Devernay. Najmlađima je o drvenim igračkama pod zaštitom UNESCO-a, govorila autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja.Tom prigodom Valerija Osrečak Ključarić u ime Narodnih novina, partnera projekta, uručila je poklon djeci komplet crtačeg pribora, a  „Laboratorij zabave“ je izveo prigodnu predstavu. Projekt „Dajmo djeci korijene i krila“, obišao je do sada, s paketima tradicijskih drvenih igračaka više od 50 hrvatskih dječjih vrtića, od Hrvatskog zagorja, Međimurja, Prigorja i Podravine do Vukovara, Rijeke, Dubrovnika, Zagreba.Ovaj odgojno obrazovni projekt Etnografskog muzeja i Radija Kaj prepoznali su i podržali Ministarstvo poljoprivrede, Narodne novine, Janaf i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Zagreba te županije Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska.