Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Igračke DV-u Grigor Vitez Samobor

Posted in Uncategorized

U Dječjem vrtiću Grigor Vitez, u četvrtak 30. svibnja  2019. godine u 10 sati,  nastavljen je  veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Ravnateljici vrtića Grigor Vitez Sandri Ivanuš, Sanja Horvat Iveković, zamjenica gradonačelnika Samobora i Mirjana Drobina, autorica projekta Dajmo djeci korijene i krila, uručile su tradicijske drvene igračke, proizvedene su u Mariji Bistrici. Narodne novine, partner projekta Dajmo djeci korijene i krila poklonio je vrtiću komplet crtaćeg pribora.

Dječji vrtić Grigor Vitez je 108 po redu, širom Hrvatske, koji je do sada obuhvaćen projektom Dajmo djeci korijene i krila. Ovaj veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Janaf i Narodne novine, te brojne jedinice lokalne samouprave. Realizaciju projekta u DV-u Grigor Vitez omogućio je Grad Samobor.

Zahvaljujući zajedničkom projektu Etnografskog muzeja i Radija Kaj Dajmo djeci korijene i krila, djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.