Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Igračke na Bukovcu

Posted in Uncategorized

ZAGREB – Odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja i Radija Kaj Dajmo djeci korijene i krila danas je predstavljen u Dječjem vrtiću Bukovac u Zagrebu. Tradicijske drvene igračke, proizvedene u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici, u sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila, neizmjerno su obradovale najmlađe u tom zagrebačkom dječjem vrtiću, koji djeluje na četiri lokacije, a polazi ga 670 djece. U vrtiću Bukovac s velikom se pažnjom njeguju tradicijski običaji, a poznat je po provođenju brojnih edukativnih programa, te kao prvi koji ima i Vrtić pri bolnici. Na prigodnoj svečanosti, o projektu Dajmo djeci korijene i krila, govorila je autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb. Narodne novine, partner projekta, uručile su najmlađima komplet crtaćeg pribora, a Laboratorij zabave mališanima je izveo predstavu. Katarina Milković, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za kulturu prosvjetu i sport i Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja, zajedno su uručile komplet igračaka ravnateljici DV-a Gordani Lukačić. Ovaj odgojno obrazovni projekt Etnografskog muzeja i Radija Kaj prepoznali su i podržali Ministarstvo poljoprivrede, Narodne novine, Janaf i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te županije: Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska i Međimurska.