Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

IGRAČKE NA VELESAJMU

Posted in Uncategorized

Akcija “Dajmo djeci korijene i krila”, koju provodi Etnografski muzej s Hrvatskom gospodarskom komorom, Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim šumama, kao partneri projekta „Drvo je prvo“, predstavljena je u subotu 19. listopada na Zagrebačkom velesajmu.

Ostali partneri u ovoj akciji su Radio Kaj, Grad Zagreb i Narodne novine. Predstavljanje je obavljeno u sklopu sajma AMBIENTA u paviljonu 8A.

U ime organizatora govorili su Igor Barbarić iz HGK i Darko Bišćan iz Hrvatskih šuma. Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, autorica projekta govorila je o tradicijskim drvenim igračkama koje je zaštitio UNESCO.

Dva kompleta drvenih dječjih igračaka poklonjena su Klinici za dječje bolesti Klaićeva Zagreb: Preuzela ih je Milka Valpotić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Predstavu za djecu Vilko i dlakavi čovjek pripremile su članice Laboratorija zabave.