Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Igračke najmlađim Krapincima

Posted in podjela

Podjelom tradicijskih drvenih igračaka trima krapinskim vrtićima, u petak 13. rujna 2013. startao je veliki odgojno-obrazovni projekt „Dajmo djeci korijene i krila“.

Radi se o projektu s ciljem očuvanja izrade tradicijskih drvenih igračaka kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra na reprezentativnoj listi UNESCO-a, a provode ga Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj, dok su se Narodne novine d.d. uključile kao partner projekta.

Cilj projekta je upoznati djecu vrtićke dobi s ovim tradicionalnim hrvatskim igračkama, s ekološkim aspektom proizvoda od drva te s korijenima hrvatske tradicije u izradi dječjih igračaka.

Također se želi promovirati ovaj tradicijski obrt, kako bi se privuklo mlade buduće majstore da se okrenu izradi tradicijskih drvenih igračaka, a time bi se osigurao i ostanak na reprezentativnoj listi UNESCO-a.

Tijekom ovog dugoročnog projekta obići će se veliki broj vrtića i ustanova u kojima borave djeca, te će im se tom prilikom darovati tradicijske igračke koje su osigurali Etnografski muzej i Radio Kaj uz potporu partnera. Jedan od partnera su Narodne novine d.d., koje su se priključile projektu procijenivši ga hvalevrijednim, pogotovo što je usmjeren na naše najmlađe, na budućnosti našeg društva.

Prva akcija podjele igračaka bila je u petak u Krapini, gdje su djeca iz vrtića „Gustav Krklec, „Mali kaj“ i „Sunčica“ dobili pakete tradicijskih igračaka, ali i posebne poklone Narodnih novina d.d. – pribor i papire za crtanje. Djecu je razveselila i predstava zagrebačkog „Laboratorija zabave“, a kako je to izgledalo u Krapini, pogledajte u fotogaleriji . Redovito ćemo se javljati i s drugih mjesta gdje će se dijeliti igračke!

Objašnjavajući naziv projekta, voditeljica Mirjana Drobina istaknula je da „djeca moraju biti upoznata sa svojim korijenima i baštinom, te da za to ne postoji bolji način nego kroz igru.

U Krapini su paketi tradicijskih igračaka podijeljeni trima vrtićima s krapinskog područja, a igračke su zajedno uručili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i autorica projekta Mirjana Drobina.

Predstavnici Narodnih novina, partnera projekta Dajmo djeci korijene i krila, uručili su krapinskim vrtićima pakete bojica i crtaćeg pribora. Predstavu za djecu ‘Vilko i divlji čovjek’ pripremio je Laboratorij zabave.

Događaj u Krapini organizirao je tehnički priredio Radio kaj. Projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ podupire Ministarstvo poljoprivrede kroz akciju „Drvo je prvo“ s partnerima Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskim šumama. (Više na www.nn-skola.hr)