Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Igračke u DV Maslačak

Posted in podjela

U dječjem vrtiću Maslačak u Murskom Središću  nastavljen je 29. studenog 2017. godine višegodišnji veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Djeca su na poklon dobila drvene tradicijske igračke proizvedene u srcu Zagorja, njima će se koristiti svakodnevno i na taj način će se upoznati s dijelom hrvatske kulturne baštine. Projekt je u DV Maslačak omogućio Grad Mursko Središće, čiji gradonačelnik Dražen Srpak je naglasio da je cilj svakom djetetu prenijeti vrijednosti koje te igračke u sebi nose. Dječji vrtić Maslačak u Murskom Središću ima 114- ero djece, a dio njih je obogatilo današnju svečanu podjelu prigodnim folklornim programom pod vodstvom ravnateljice vrtića Spomenke Cilar. Ovakvi susreti s djecom održani su do sada širom Hrvatske, od Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke do Dubrovnika… Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine, a kako se njima igrati i kako ih čuvati djeci je i ovog puta pokazala autorica projekta iz Etnografskog muzeja Mirjana Drobina. Djeca su uz to dobila i poklon- paket crtaćeg pribora partnera projekta Narodne novine, koji je ravnateljici uručila stručna suradnica za marketing NN Valerija Osrečak Ključarić, a ovaj projekt podržavaju još i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Janaf.