Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Igračke u DV-u Travno

Posted in podjela

ZAGREB – Hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja i Radija Kaj – Dajmo djeci korijene i krila, nastavljen je danas u zagrebačkom Dječjem vrtiću Travno. Nakon programa dobrodošlice u izvedbi polaznika vrtića, najmlađima se obratila autorica projekta Dajmo djeci korijene i krila Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja. – Darujući djeci tradicijske drvene igračake, koje je zaštitio UNESCO, istovremeno ih učimo o njihovim korijenima, odnosno tradiciji, jer to su igračke naših predaka, no uz to im dajemo i krila, jer u igri s njima mašta zasigurno neće imati granica – istakla je Mirjana Drobina.Veliki komplet tradicijskih drvenih igračaka primila je ravnateljica DV-a Milica Rihter, voditeljica Regionalne prodaje Narodnih novina, partnera projekta, sana Šikić uručila je paket crtaćeg pribora. Nakon dodjele, Udruga „Laboratorij zabave“ izvela je interaktivnu predstavu za djecu „Vilko i dlakavi čovjek“. Program za djecu u ovom DV-u omogućio je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.