Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Igračke u Hlebine

Posted in podjela

Projekt zagrebačkog Etnografskog muzeja i Radija Kaj „Dajmo djeci korijene i krila“ danas je stigao i u Dječji vrtić „Leptirić“ u Hlebinama. Drago mi je što je ovaj zanimljiv i edukativan projekt stigao u šesti vrtić na području Koprivničko-križevačke županije. Naša je namjera potaknuti djecu da vrednuju našu kulturnu baštinu, a kroz tradicijske igračke to uspješno i činimo. Zahvaljujem Radiju Kaj i zagrebačkom Etnografskom muzeju što su nas uključili u projekti, ali i dali doprinos proslavi Dana naše županije, istaknuo je koprivničko-križevački župan Darko Koren. Mislim da su igračke našle put doma. Ovo nije samo formalni susret, nego naš život kroz zaštitu kulturnog identiteta, kazala je ravnateljica vrtića Snježana Tišljarić te uputila zahvalu županu Korenu i organizatorima. Dodala je kako je vrtić u Hlebinama 76. po redu u koji je stigao ovaj projekt, a osim što je prvi vrtić u Općini, poseban je i po tome što se nalazi u kući poznatog umjetnika Krste Hegedušića. Autorica projekta Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja, naglasila je važnost očuvanja tradicijskih vrijednosti, ali i potrebu razvijanja konkurentnosti domaćih obrtnika drvodjelaca. Mališani su osim tradicijskih drvenih igračaka, dobili i paket crtaćeg pribora, partnera projekta Narodnih novina. Ovim današnjim programom ujedno je započela proslava 24. obljetnice Koprivničko-križevačke županije.