Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Igračke u Sveti Križ Začretje

Posted in podjela

Sudionici projekta Dajmo djeci korijene i krila, Etnografskog muzeja i Radija Kaj, stigli su danas u Sveti Križ Začretje. Uručenjem tradicijskih drvenih igračka, proizvedenih u Mariji Bistrici, u tamošnjem dječjem vrtiću nastavljen je ovaj značajni hrvatski odgojno-obrazovni projekt zahvaljujući kojem se djeca se u vrtićima diljem Hrvatske upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i tradicijskim vrijednostima. Do sada je projektom obuhvaćeno 66 vrtića širom Hrvatske, a projekt trajno podržavaju tvrtke Narodne novine i Janaf, te jedinice lokalne samouprave na svom području. Dječji vrtić se predstavio gostima prigodnim programom, Valerija Osrečak Ključarić iz Narodnih novina uručila je najmlađima paket crtaćeg pribora. Tradicijske drvene igračke ravnatelju vrtića Božidaru Kučku uručili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos. Župan ističe kako je uvjeren da će do kraja iduće godine svi vrtići na području Krapinsko-zagorske županije biti obuhvaćeni ovim hvalevrijednim projektom.