Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Igračke u Vrtuljak Zaprešić

Posted in Uncategorized

U Dječjem vrtiću Vrtuljak u Zaprešiću,  nastavljen je, u četvrtak 10. svibnja 2018. godine u 10 sati, veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Ravnateljici vrtića Vrtuljak Zori Gogić, tradicijske drvene igračke, proizvedene u Mariji Bistrici, uručio je gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk zajedno sa predstavnicima organizatora. Dječji vrtić Vrtuljak je 97 po redu, širom Hrvatske, u kojega je stigao projekt Dajmo djeci korijene i krila, autorice Mirjane DrobinaProjekt Dajmo djeci korijene i krila podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Janaf i Narodne novine.  Ovakvi susreti s djecom održani su do sada širom Hrvatske, od Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke do Dubrovnika… Zahvaljujući projektu Dajmo djeci korijene i krila, djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Od početka akcije realizirano je;  više od 800 radijskih emisija, reportažnih javljanja sa temama o vrijednostima očuvanja tradicije proizvodnje drvenih igračaka i kulturne baštine; emitirano preko 2.000 edukativnih spotova, a potaknuti su drugi mediji i zajednica u prepoznavanju vrijednosti ovog kulturnog dobra. Samim time povećala se  potražnja i na taj način opstanak proizvođača dječjih igračaka od drva na tržištu rada te zapošljavanje novih mladih obrtnika.