Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Iz Zagorja u Istru

Posted in podjela

Odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja i Radija Kaj Dajmo djeci korijene i krila, u utorak 13. listopada 2015. godine nastavljen je  u Dječjem vrtiću Tići u Vrsaru.  Tradicijske zagorske drvene igračke, proizvedene u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici, u sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila prvi put su stigle u Istru. Igračke su ravnateljici Venis Gregurović uručili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Smoljan,direktor Radija Kaj Drago Gradečak, autorica projekta Mirjana Drobina i predstavnik Narodnih novina Davor Hafner. Najmlađima je o igračkama, koje je zaštitio UNESCO, govorila autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja. U ime Narodnih novina, partnera projekta, dar djeci – pribor za crtanje, uručio je Davor Hafner. Laboratorij zabave izveo je predstavu Vilko i dlakavi čovjek.  Zahvaljujući Etnografskom muzeju i Radiju Kaj, širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Do sada je projektom obuhvaćeno više od 50 vrtića širom Hrvatske, a projekt su podržale tvrtke Narodne novine i Janaf.