Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Izložba 100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina

Posted in Uncategorized

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, u petak, 03. svibnja 2019. godine, u ovom zagrebačkom muzeju otvorena je izložba dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO. Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te ulaska u treće desetljeće Radija Kaj. Okupljene na svečanosti otvorenja je pozdravila ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan, a kao stalni partner projekta predsjednik Uprave Narodnih novina Zlatko Hodak.

– Zahvalna sam svima u čijim smo vrtićima bili, a koji su nam na ovaj način pokazali da su zadovoljni što su dio projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, naglasila je autorica projekta Mirjana Drobina. – Imamo mnogo projekata, ali nam je najdraži „Dajmo djeci korijene i krila“ iz kojeg je nastala i ova prekrasna izložba, najviše zahvale upućujem najmlađima u stotinjak vrtića diljem Hrvatske, jer je više od tisuću malih autora sudjelovalo u izradi ove jedinstvene izložbe, istaknuo je direktor Radija Kaj Drago Gradečak. Projekt od samog početka podupire i Krapinsko-zagorska županija, odakle i potječu tradicijske drvene igračke, te je na otvorenju bio i župan Željko Kolar. -I da nismo očuvali ovu tradiciju, kulturu i baštinu, a jesmo, te da smo  samo djeci izmamili osmjeh na licu, napravili smo zaista puno, naglasio je župan Kolar. Kao pokrovitelj, izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. -Nema nitko toliko mašte, intuicije i ljubavi kao djeca koja se izražavaju kroz kist i olovku. Zato smo danas zahvalni na otvorenju ove izložbe povodom stote obljetnice Etnografskog muzeja i ususret 30 obljetnice Radija Kaj, rekao je Milan Bandić.

U glazbenom dijelu programa nastupila je učenica Ella Ranogajec Inkret, a kajkavske recitacije izvela su djeca iz vrtića Utrina.