Skip to content

Kajzerica dobila drvene igračke

Posted in Uncategorized

U Dječjem vrtiću Trnsko u Zagrebu, područnom objektu  Kajzerica, nastavljen je, u četvrtak 24. listopada 2019. godine, veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Organizatori i pokrovitelji projekta uručili su Vesni Pintarić, ravnateljici vrtića Trnsko, tradicijske drvene igračke, proizvedene u Mariji Bistrici, a pokrovitelj projekta Narodne novine poklonile su paket crtaćeg pribora.

Dječji vrtić Trnsko je 109 po redu, širom Hrvatske, u kojega je stigao projekt Dajmo djeci korijene i krila, autorice Mirjane Drobina. Projekt Dajmo djeci korijene i krila podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Janaf i Narodne novine, a ponegdje i  županije, gradovi i općine na čije područje projekt dolazi.

Ovakvi susreti s djecom održani su do sada širom Hrvatske, od Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke do Dubrovnika… Zahvaljujući projektu Dajmo djeci korijene i krila, djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

Od početka akcije emitirano je na Radiju Kaj više od 1000 radijskih emisija, reportažnih javljanja sa temama o vrijednostima očuvanja tradicije proizvodnje drvenih igračaka i kulturne baštine; emitirano preko dvije tisuće edukativnih spotova, a potaknuti su i drugi mediji i zajednica u prepoznavanju vrijednosti ovog kulturnog dobra. Samim time povećala se potražnja i na taj način podržava  opstanak proizvođača dječjih igračaka od drva na tržištu rada te zapošljavanje novih mladih obrtnika.