Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Korijeni i krila – dio pristiglih radova

Posted in Uncategorized

Uz sto godina Etnografskog muzeja u Zagrebu i trideset godina Radija Kaj, u sklopu hrvatskog odgojno-obrazovnog projekta Dajmo djeci korijene i krila, kojega već pet godina zajedno provode oba slavljenika, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, od 3. do 19. svibnja 2019. godine, postavljena je izložba radova najmlađih iz sto hrvatskih dječjih vrtića.

Na izložbi radovima sudjeluju najmlađi iz sto vrtića iz cijele Hrvatske, koje su posjetili i darivali tradicijskim drvenim igračkama iz Hrvatskog zagorja, organizatori projekta Dajmo djeci korijene i krila Etnografski muzej i Radio Kaj. Projekt je pokrenut 2013. godine, a nastavit će se sve dok i posljednji vrtić u Hrvatskoj dobije tradicijske igračke, bili su odlučni na otvaranju izložbe:

Goranka Horjan, ravnateljica EMZ-a, Drago Gradečak, direktor Radija Kaj, Mirjana Drobina, autorica projekta, Zlatko Hodak, predsjednik Uprave Narodnih novina, stalnog partnera projekta, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, županije partnera projekta, te Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, kao stalni pokrovitelj odgojno-obrazovnog projekta i ove izložbe.

Glazbeno-scenski ugođaj na otvorenju izložbe su upotpunili učenica Ella Ranogajec Inkret i najmlađi iz DV-a Utrina, Karlo i posebno dojmljiva mala Petra, koja je, u narodnoj nošnji, u ime gradonačelnika, oduševljeno uzviknula – „Izložba je otvorena“.

U ime Etnografskog muzeja i Radija Kaj, poštovane ravnateljice, vrijedne odgajateljice – drage tete, hvala na toplini koju ste nam darivale prilikom posjete vašem vrtiću, a posebno na neizmjernom doprinosu u nastajanju radova za ovu jedinstvenu i neprocjenjivu izložbu.