Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Korijeni i krila DV-u Igra Rasinja

Posted in Uncategorized

U Dječjem vrtiću „Igra“ u Rasinji, u sklopu programa proslave Dana Koprivničko-križevačke županije, danas, u četvrtak, 5. travnja 2018. godine nastavljen je veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Ravnateljici vrtića Gabrijeli Golub, tradicijske drvene igračke, proizvedene u Mariji Bistrici, zajedno su uručili župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i predsjednik Općinskog vijeća Općine Rasinja Zvonimir Fajfarić. Godinama pratim ovu akciju i moram reći da sam se potajno nadala da će jednog dana doći i do nas. Mislim da bolje mjesto ove godine niste mogli odabrati. Vrlo često ističem da se ponosimo našom tradicijom, kulturom i krajem od kuda dolazimo i da trebamo to sve skupa još više isticati, rekla je, uz zahvalu, ravnateljica Golub. Danas, u ovoj eri globalizacije i svakakvih čuda tehnologije, elektronike i poplave igračaka iz kojekakvih umjetnih materijala, izuzetno mi je drago da se ovime vraćamo korijenima i prirodnim materijalima. Sjećam se dok me kao maloga baka darivala jednom ovakvom drvenom igračkom te se nadam da ćete i vi djeco, uživati u ovim igračkama, naglasio je predsjednik Općinskog vijeća Rasinja Fajfarić. Kuća se gradi od temelja, a društvo se gradi od dječjeg vrtića. Mnogo je onih koji su odgovorni za to formiranje društva. Tu su prosvjetni djelatnici, oni koji rade u vrtićima i školama. Oni su arhitekti društva. Tako da je Dječji vrtić pravo mjesto za stvaranje tog društva kakvog želimo i svi trebamo ustrajati u tome da djecu odgajamo u ozračju tradicije i svih onih vrijednosti koje su možda na prvi pogled iz nekih prošlih vremena, ali zaista imaju svoje vrijednosti i temelje, istaknuo je župan Koren.

Dječji vrtić „Igra“ u Rasinji 96. je po redu širom Hrvatske u kojeg je stigao projekt „Dajmo djeci korijene i krila“, autorice Mirjane Drobina. Projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ podržavaju Ministarstvo kulture RH, Janaf i Narodne novine. Ovakvi susreti s djecom održani su do sada širom Hrvatske, od Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke do Dubrovnika. Zahvaljujući projektu „Dajmo djeci korijene i krila“ djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.