Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Korijeni i krila Našoj radosti u Pregradi

Posted in Uncategorized

U Dječjem vrtiću Naša radost u Pregradi, u sklopu programa proslave Dana Grada Pregrade, nastavljen je, u srijedu, 04. travnja 2018. godine, višegodišnji veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj.  Ravnateljici DV-a Naša radost Gordani Krizmanić,  tradicijske drvene igračke, proizvedene u Mariji Bistrici, zajedno su uručili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. – To neće biti samo igračke kojima će se djeca igrati, već razmišljamo kako zahvaljujući njima djecu potaknuti na bavljenje obradom drva,  na kreativno oslikavanje – rekla je uz riječi zahvale ravnateljica Krizmanić. – Iznimno je važno djecu upoznati s našom tradicijom, a ovo je možda najbolji način za to, jer igračke su ono čemu se oni neizmjerno vesele, a u vrijeme kada se mnogi mališani igraju sami, ovakva vrsta igračaka zasigurno ih može potaknuti i na druženje – naglasio je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. – Krapinsko-zagorska županija uključila se u ovaj projekt na samom početku i čeka nas još puno posla, odnosno treba obići još brojne vrtiće, a kad vidite koliko se djeca iskreno vesele ovim igračkama, onda znate da činite dobru stvar – rekao je župan Željko Kolar.

Dječji vrtić Naša radost u Pregradi,  95. je po redu, širom Hrvatske, koji je obuhvaćen projektom Dajmo djeci korijene i krila, autorice Mirjane Drobina, a realizaciju u Pregradi omogućili su Krapinsko-zagorska županija i Grad Pregrada.  Projekt Dajmo djeci korijene i krila podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Janaf i Narodne novine.  Ovakvi susreti s djecom održani su do sada širom Hrvatske, od Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke do Dubrovnika… Zahvaljujući projektu Dajmo djeci korijene i krila, djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.