Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Korijeni i krila u Bjelovaru

Posted in podjela

Odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja i Radija Kaj Dajmo djeci korijene i krila, u četvrtak 29. listopada 2015. godine nastavljen je u Dječjem vrtiću Ciciban u Bjelovaru.   Tradicijske drvene igračke, proizvedene u Hrvatskom zagorju, u Mariji Bistrici, u sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila, prvi put stigle su Bjelovarsko-bilogorsku županiju.   Na prigodnoj svečanosti igračke je uručio Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije a primila ih je Senka Marija Ivanušec, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban.

Najmlađima o igračkama, koje je zaštitio UNESCO, govorila je autorica projekta Dajmo djeci korijene i krila Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja. Valerija Osrečak Ključarić uručila je poklon Narodnih novina, pribor za crtanje. Laboratorij zabave izveo je predstavu Vilko i dlakavi čovjek. Zahvaljujući Etnografskom muzeju i Radiju Kaj, širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine, Prigorja i Istre, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Do sada je projektom obuhvaćeno više od 50 vrtića širom Hrvatske. Projekt su podržale tvrtke Narodne novine i Janaf, te jedinice lokalne samouprave u kojima se projekt Dajmo djeci korijene i krila ostvaruje.