Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Korijeni i krila u DV-u Zrno Virje

Posted in Uncategorized

Projekt Radija Kaj i Etnografskog muzeja Dajmo djeci korijene i krila nastavljen je  u Dječjem vrtiću Zrno Virje, u petak, 12. travnja 2019. godine u sklopu obilježavanja Dana Koprivničko-križevačke županije, a susret s najmlađima omogućili su Koprivničko-križevačka županija i Općina Virje.

Ravnateljici vrtića Zrno Virje Maji Šobak, tradicijske drvene igračke, proizvedene u Mariji Bistrici, zajedno su uručili Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Mirko Perok, načelnik Općine Virje i Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, autorica projekta Dajmo djeci korijene i krila. Komplet crtaćeg pribora Narodnih novina uručila je ravnateljici Maji Šobak Valerija Ključarić Osrečak. Dječji vrtić Zrno je 107 po redu, širom Hrvatske, koji je do sada obuhvaćen projektom Dajmo djeci korijene i krila.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Janaf i Narodne novine, te brojne jedinice lokalne samouprave. Realizaciju projekta u DV-u Zrno zajedno su omogućili Koprivničko-križevačka županija i Općina Virje. Zahvaljujući zajedničkom projektu Etnografskog muzeja i Radija Kaj Dajmo djeci korijene i krila, djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.