Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Korijeni i krila u Krapini

Posted in podjela

Višegodišnji projekt zagrebačkog Etnografskog muzeja i Radija Kaj „Dajmo djeci korijene i krila“ nastavljen je danas, 11. rujna 2015. godine u Krapini.Zagorske tradicijske drvene igračke, koje nastaju marljivim radom i ljubavlju starih zagorskih majstora, ovog su puta povezane s 23. Zagorskim gospodarskim zborom, najvećim sajamskim okupljanjem gospodarstvenika u ovom dijelu Hrvatske, koji se u sklopu Tjedna kajkavske kulture održava u Krapini.Veliki paket igračaka doniran je krapinskoj Osnovnoj školi Ljudevit Gaj, a današnja podjela samo je nastavak velike višegodišnje akciju „Dajmo djeci korijene i krila“ koja je 2013. godine započela upravo u sklopu Zagorskog gospodarskog zbora u Krapini.  Tradicijske zagorske drvene igračke, koje je zaštitio UNESCO, ravnateljici OŠ Ljudevit Gaj Dragici Belošević, uručili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina. Tom prigodom Valerija Osrečak Ključarić i Maja Pernjek u ime Narodnih novina, partnera projekta, uručile su poklon djeci komplet crtaćeg pribora.O projektu Dajmo djeci korijene i krila govorila je  autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, a Laboratorij zabave odigrao je prigodnu predstavu.