Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Korijeni i krila u Rijeci

Posted in podjela

Krapinsko-zagorska županija u dvodnevnom posjetu Rijeci bit će u petak 25. i u subotu 26. kolovoza 2017. godine s velikim projektom „100% zagorsko“, predstavljanjem ponude zagorskih proizvoda, turističke ponude i svega najboljeg što ima Zagorje – Bajka na dlanu. Kao uvod svih događanja ovog utorka, 22. kolovoza 2017. godine u Dječjem vrtiću Rijeka, CPO Potok, podijeljene su i tradicijske drvene igračke u sklopu projekta Dajmo djeci korjene i krila. Uz prigodnu predstavu, najmlađe su zajedno darivali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Da se osjećaju povlašteno što su danas dobili tradicionalne drvene igračke istaknula je ravnateljica vrtića Davorka Guštin. Djeca imaju priliku igrati se igračkama koje su koristili njihovi djedovi i ranije generacije – rekla je ravnateljica Guštin te dodala da to smatra iznimno vrijednim.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se na ovom vrijednom poklonu još jednom Dječjem vrtiću u Rijeci, dodavši da je to jedna jako lijepa gesta, dok je župan Kolar izrazio zadovoljstvo mogučnošću darivanja jer, kako kaže, izraz dječjih lica i njihove sreće govori više od tisuću riječi.

Uručenjem tradicijskih drvenih igračka, proizvedenih u Mariji Bistrici, nastavlja se hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografskimuzej iz Zagreba i Radio Kaj. Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima, zahvaljujući projektu Dajmo djeci korijene i krila, upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu
zaštićene kulturne baštine.

Do sada je projektom obuhvaćeno 86 vrtića širom Hrvatske, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, projekt trajno podržavaju tvrtke Narodne novine i Janaf, te jedinice lokalne samouprave na svom području. Podjelu drvenih igračaka u Rijeci omogućila je Krapinsko-zagorska županija.