Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Korijeni i krila u Rijeci

Posted in Uncategorized

Veliki odgojno obrazovni projekt Radija Kaj i zagrebačkog Etnografskog muzeja „Dajmo djeci korijene i krila“ nastavljen je danas u riječkom Dječjem vrtiću Mavrica. Polaznici vrtića dobili su na dar od Krapinsko-zagorske županije veliki paket tradicijskih drvenih igračaka iz Marije Bistrice. U društvu autorice projekta “Dajmo djeci korijene i krila” Mirjane Drobina iz Etnografskog muzeja i više stručne suradnice u Narodnim novinama, koje su partner u projektu, Valerije Osrečak Ključarić, te zamjenika gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, pročelnica županijskog Ureda za gospodarstvo Sanja Mihovilić uručila je ravnateljici vrtića Davorki Guštin. Inače, vrtić Mavrica peti je na području grada Rijeke kamo su, zahvaljujući Krapinsko-zagorskoj županiji, stigle tradicijske drvene igračke.