Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Korijeni i krila u Tratinčici Desinić

Posted in Uncategorized

U Dječjem vrtiću Tratinčica u Desiniću,  u četvrtak 21. ožujka 2019. godine nastavljen je veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj.

Ravnateljici vrtića Tratinčica u Desiniću Maji Popović, tradicijske drvene igračke, proizvedene u Mariji Bistrici, zajedno su uručili Mato Regvar, član Uprave Narodnih novina, Zvonko Škreblin, načelnik Općine Desinić i Mirjana Drobina, autorica projekta Dajmo djeci korijene i krila.

Komplet crtaćeg pribora Narodnih novina uručila je ravnateljici Maji Popović Valerija Ključarić Osrečak, a poklon paket meda PIP-a voditeljica marketinga Ariana Bokor.Dječji vrtić

Tratinčica je 106 po redu, širom Hrvatske, koji je do sada obuhvaćen projektom Dajmo djeci korijene i krila, autorice Mirjane Drobina.Projekt Dajmo djeci korijene i krila podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Janaf i Narodne novine, te brojne jedinice lokalne samouprave.

Zahvaljujući zajedničkom projektu Etnografskog muzeja i Radija Kaj Dajmo djeci korijene i krila, djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.