Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Korijeni i krila u Zaprešiću

Posted in podjela

Najmlađi stanovnici grada Zaprešića, u Dječjem vrtiću Vrtuljak, u utorak 6. listopada 2015. godine,  na poklon su dobili veliki komplet tradicijskih drvenih igračka, proizvedenih u Mariji Bistrici, u Hrvatskom zagorju.  Tradicijske drvene igračke najmlađima u Zaprešiću uručio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, a primila ih je ravnateljica DV-a Zora Gogić. Predstavnica Narodnih novina Valerija Osrečak Ključarić uručila je ravnateljici paket bojica i crtaćeg pribora, a o projektu Dajmo djeci korijene i krilagovorila je autorica Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja.  Laboratorij zabave izveo je mališanima predstavu. Tako se nastavlja hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj.  Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima.Igračke su uvrštene na UNESCO-vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.    Do sada je projektom obuhvaćeno više od 50 vrtića širom Hrvatske, a projekt su podržale tvrtke Narodne novine i Janaf. Podjelu drvenih igračaka u Zaprešiću omogućio je Grad Zaprešić.