Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Nagrađeni radovi iz 100 dječjih vrtića

Posted in Uncategorized

Etnografski muzej u Zagrebu i partner Radio Kaj, zahvaljuju vam na poslanim dječjim radovima koji su kreativnošću i originalnošću nadmašili sva naša očekivanja. Radovi su izrađeni u svim likovnim tehnikama i kategorijama, a članovi komisije nikada nisu imali teži zadatak. Prvu nagradu zaslužilo je stotinu radova, no na žalost, samo je desetak nagrada.

Stoga se nadamo da ćete uz puno razumijevanja prihvatiti samu činjenicu da je najljepši dio ove priče ipak to da je vaš vrtić dobio na poklon komplet hrvatskih tradicijskih igračaka kao i to da su radovi vaše djece bili izloženi u velikom muzejskom prostoru našeg nacionalnog Etnografskog muzeja. Vjerujemo da je mnogima to samo prva od budućih muzejskih izložbi.

Izložene dječje radove su tijekom trajanja izložbe ( 3. – 19. svibnja 2019.) ocjenjivali članovi žirija sastavljenog od; dva muzejska pedagoga, jednog novinara poznavatelja dječjeg stvaralaštva, dva povjesničara umjetnosti. Bilo je omogućeno i da posjetitelji izložbe svojim glasovima odaberu najbolji rad. Od pribrojenih glasova komisije i posjetitelja formirana je lista nagrađenih. Svima koji ste svoje radove poslali na natječaj a bili su izloženi, bit će upućena Zahvalnica. Čestitamo sretnim dobitnicima, ali čestitamo od srca i svim odgajateljima koji svojim marljivim radom daju nemjerljiv doprinos u stvaranju budućih kreativaca, korisnika i prenositelja kulture. Zahvaljujemo vam na suradnji i velikom doprinosu u ostvarenju najljepše dječje izložbe u Etnografskom muzeju. Posebna zahvala i pokrovitelju izložbe gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i partneru Narodnim novinama.

Vaš Etnografski muzej i Radio Kaj

LISTA NAGRAĐENIH DJEČJIH VRTIĆA

Posebno priznanje dodijeljeno je DV Sesvete za ukupan impresivni doprinos u izložbi. Etnografski muzej dodjeljuje im komplet tradicijskih dječjih drvenih igračaka i predstavu u vrtiću.

Nagrađeni :

 1. DV Budućnost – za posebnu kreativnost u svim kategorijama
 2. DV Jarun – za inovativnu slikovnicu (likovnu-literarno)
 3. DV Vjeverica – za oblikovani tradicijski interijer
 4. DV Dugo Selo – za crteže
 5. DV Utrina – za istalaciju s glinenim pločicama
 6. DV Vrapče – za raznovrsnost izražaja
 7. DV Tići / Vrsar – za kolaž
 8. DV Opatija – za kompoziciju likovno-literarno
 9. DV Iskrica – za literarne radove
 10. DV Vukovar – za originalne dječje priče

Prema broju glasova posjetitelja dodatno smo nagradili :

 1. DV Ciciban
 2. DV Lepoglava
 3. DV Kustošija
 4. DV Mali princ
 5. DV Cipelica

Nagrade prema rednom broju dobitnika:

 1. Narodne novine – 10 kompleta pribora za likovni rad – jednogodišnji
 2. Narodne novine – 6 kompleta pribora za likovni rad – polugodišnji
 3. Narodne novine – 3 kompleta pribora za likovni rad – tromjesečni
 4. Krapinsko-zagorska županija poklanja jednodnevni izlet na područje županije
 5. Dolazak Radija Kaj u vrtić i emitiranje posebne emisije o radu vrtića
 6. Gostovanje Kazališne predstave u vrtiću

Ostale nagrade koje vrtići od 7. do 15. mjesta mogu odabrati prema želji su: Vrijedni katalozi Etnografskog muzeja – Zbirke tradicijskih dječjih igračaka –  za 5 vrtića po jedan primjerak

Besplatne ulaznice + dječje radionice ili vodstvo u Etnografskom muzeju – za 5 vrtića prema dogovorenom sadržaju.