Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Sveti Nikola i igračke u Lepoglavu

Posted in podjela

Najmlađim stanovnicima Lepoglave u utorak 6. prosinca 2016. godine, Etnografski muzej, Radio Kaj, Grad Lepoglava, Narodne novine, Laboratorij zabave, ali i Sveti Nikola, došli su s poklonima: tradicijskim drvenim igračkama, predstavom, crtaćim priborom, slatkišima… Nastavlja se tako odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila o kojem je govorila autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, a gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, uručio je ravnateljici Dječjeg vrtića Lepoglava Nadi Kuća veliki komplet tradicijskih drvenih igračaka. U programu su sudjelovali i najmlađi iz DV-a Runolist Žarovnica, predvođeni ravnateljicom Vesnom Galović, ali i učenici iz OŠ Antuna Starčevića, u čijim prostorijama će se sve održati.