Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Tradicijske igračke najmlađima u Jarmini

Posted in podjela

Projekt Dajmo djeci korijene i krila, Radija Kaj i Etnografskog muzeja u Zagrebu, nastavljen je u petak, 8. srpnja 2022. godine, u Jarmini, u tamošnjem Dječjem vrtiću. Ovaj višegodišnji hrvatski odgojno-obrazovni projekt razveseljava djecu diljem Hrvatske, a Dječji vrtić Jarmina 123. je vrtić u Hrvatskoj u koji je stigao projekt. Polaznici Dječjeg vrtića Jarmina pripremili su prigodni program, a na bogatoj kutiji tradicijskih drvenih igračaka, proizvedenih u Mariji Bistrici, koje su na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine, zahvalila je ravnateljica DV Jarmina Ivona Šlopar. Priču o projektu Dajmo djeci korijene i krila ispričala je autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, a na poklonu je zahvalio i načelnik Općine Jarmina Goran Ileković. Podjelu igračaka u Dječjem vrtiću Jarmina omogućila je Krapinsko-zagorska županija, u sklopu programa Zagorje Jarmini, a župan Željko Kolar naglasio je kako se ovime još više potvrdila dodatna suradnja Krapinsko-zagorske županije i Općine Jarmina, gdje su mnogi Zagorci doselili prije više desetljeća. Uz župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i načelnika Općine Jarmina Gorana Ilekovića, paket tradicijskih drvenih igračaka ravnateljici Dječjeg vrtića Jarmina Ivoni Šlopar uručili su i autorica projekta Mirjana Drobina i direktor Radija Kaj Drago Gradečak. Mališani su na kraju uživali i u predstavi Vilko i Dlakavi čovjek Laboratorija zabave.