Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Vrtić Cvrčak dobio drvene igračke

Posted in Uncategorized

U Dječjem vrtiću Cvrčak u Zagrebu, u organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, nastavljen je  u četvrtak, 23. siječnja 2020. godine, veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila. U više od šest godina provođenja projekta Radio Kaj i Etnografski muzej iz Zagreba, u suradnji sa brojnim partnerima i podupirateljima, obišli su gotovo čitavu Hrvatsku, te igračkama koje su na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine, razveselili mališane u čak 113 dječjih vrtića. Podjelu tradicijskih drvenih igračaka proizvedenih u Mariji Bistrici, u Dječjem vrtiću Cvrčak na Borongaju omogućio je Grad Zagreb, a Aniti Kolarić, ravnateljici Dječjeg vrtića, igračke je, uz ostale partnere, uručila Heda Šlogar iz Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje. Pokrovitelj projekta Narodne novine poklonio je bogati paket crtaćeg pribora, a mališane je posebno oduševila i predstava Laboratorija zabave “Vilko i dlakavi čovjek”, koja prati čitav projekt.

Dječji vrtić Cvrčak je 113 po redu, širom Hrvatske, u kojega stiže projekt Dajmo djeci korijene i krila, autorice Mirjane Drobina. Projekt Dajmo djeci korijene i krila podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Janaf i Narodne novine, te  županije, gradovi i općine na čije područje projekt dolazi.