Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do kraja 2022. godine posjetili smo i darivali  123 dječja vrtića širom Hrvatske.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a od prvog dana i tvrtke Narodne novine i Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija.

Narodne novine vrtićima u sklopu projekta poklanjaju komplet crtaćeg pribora. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljamo tijekom 2023. i idućih godina.

 

Zagorski gospodarski zbor

Posted in podjela

Projekt Dajmo djeci korijene i krila ponovno u Krapini, na ovogodišnji Zagorski gospodarski zboru, gdje su se okupili mališani iz krapinskih dječjih vrtića, a igračke su, ovaj put, darivane jednoj vjerskoj zajednici.

Naime, najmlađi koji se okupljaju na brojnim odgojnim i vjerskim aktivnostima u Župi Sv. Nikole biskupa u Krapini, od sada se imaju priliku upoznati i igrati s tradicijskim drvenim igračkama proizvedenim u Mariji Bistrici.

Igračke su najmlađi dobili na poklon u sklopu projekta Dajmo djeci korijene i krila Etnografskog muzeja Zagreb i Radija Kaj. Bilo je to na prigodnoj svečanosti u okviru Zagorskog gospodarskog zbora, u petak 12. rujna 2014. u 11 sati.

Igračke su zajedno uručili Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan i Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine, a preuzeo ih je Tomica Šestak, župnik Župe Sv. Nikole biskupa Krapina.

Projekt Dajmo djeci korijene i Krila podržavaju Narodne novine i Janaf, a na području Hrvatskog zagorja i Krapinsko-zagorska županija. Anđelko Topolovec, savjetnik Uprave Narodnih novina poklonio je najmlađima paket crtaćeg pribora.

Laboratorij zabave izveo je prigodnu predstavu za mališane krapinskih dječjih vrtića.